Dūdu un bungu enerģiskās rinķa dejas – grupa “Auļi”
top of page
Search

Dūdu un bungu enerģiskās rinķa dejas – grupa “Auļi”

Bungu un dūdu mūzikas grupa “Auļi” dibināta 2003. gadā ar mērķi aktīvi kopt un attīstīt dūdu un bungu mūziku Latvijā. 6 dūdinieki, kontrabasists un 3 bundzinieki uz skatuves rada spēcīgu un pozitīvu enerģijas lādiņu, kas aizrauj katru klausītāju, iesaistot un aicinot līdzi auļojošos ritmos. “Auļi” ir plaši pazīstami arī ārvalstīs, taču savas radošās darbības pamatā nezaudē saikni ar latviešu tautas mūziku. Grupu “Auļi” festivālā “LABA DABA” varēs redzēt sestdien, 4. augustā 21.00 uz lielās jeb “Lāča” skatuves.

Ko jūs visvairāk cerat sagaidīt no šī festivāla?

Katru gadu festivālā “LABA DABA” mēs saņemam labu enerģiju, tas ir arī tas, ko šogad visvairāk gaidām no festivāla apmeklētājiem – lielu enerģiju un labas dejas. Reti kurā koncertā publika vienojas vienā dejā, iegriež lielu apli tā, ka kādu laiku pēc tam zāle neaug.

Kā ir pagājis šis gads grupai “Auļi” un ko jaunu var gaidīt jaunu šajā festivālā?

Noslēdzies viens projekts, sācies jauns posms ar pasaules mūzikas iezīmēm. Jūnijā viesojāmies Mongolijā, kur smēlāmies jaunas idejas. Kopā šis gads ir tāds pārejas un sagatavošanās posms un iespējams jau nākamajā gadā būs dzirdamas Mongolijas ietekmes mūsu kompozīcijās. Festivālā šogad būs dzirdams klasiskākais mūsu repertuārs. Tām divām dziesmām, kuras var dziedāt līdzi varēs dziedāt līdzi, pie pārējām varēs dejot.

Festivāla sajūtu nevar aiznest mājās, festivāls ir jābauda uz vietas. Nav iespējams iemācīti nevienam kā baudīt festivālu. Laba mūzika ir tas ko mēs mēģinām darīt. Mēģinām aizlīst no tradicionālās folk mūzikas un pietuvoties pasaules mūzikas skanējumam, daudzveidīgumam mūzikā. Mēģinām pēc iespējas vairāk izmantot citus instrumentus. Lai gan tradicionāli liekas dūdas ir Īrijas mūzikas instruments, pamatā tomēr ir latviskais. Tā mūzika, ko no šiem instrumentiem ir iespējams dabūt ir ļoti plaša un tas ir tas ko mēs cenšamies radīt un rādīt, pievienojot vēl citus mūzikas instrumentus un dažādīgot skanējumu.

Kā jūs vērtējiet folkmūzikas mijiedarbību ar elektronisko mūziku, vai tas ir tāda mūsdienu tendence?

.Folklora ir tas ko mēs radām šodien. Mums nav jādzīvo tā kā senos laikos. Savā ziņā folkmūzika ir sevi izsmēlusi, cilvēkiem apnīkst visu laiku klausīties vienas un tās pašas melodijas, tāpēc to vieno jau ilgus laikus ar popmūziku, rokmūziku un tagad ir pienācis laiks elektroniskās mūzikas instrumentiem. Var redzēt, ka daudzas lietas ir tās pašas vecās, kas tiek radītas jaunās skaņās. Tas ir veids kā palīdzēt dzīvot šai mūzikai uz priekšu, pievēršas arī jauna auditorija. Tie, kas iepriekš ir klausījušies elektronisko mūziku, dzirdot šādi miksētu mūziku, var pievērsties arī tradicionālajai mūzikai.




bottom of page